February 27, 2017 in Leren

Zonder motivatie geen leerprestatie

Hebben jouw medewerkers bijscholing nodig? Grote kans dat ze een grotere bereidheid tot leren hebben als jij ze de juiste motivatie geeft.

Wanneer medewerkers zich niet geroepen voelen om te leren of zich aan de regels te houden, kan dit meer dingen betekenen:

  • Het onderwerp is gewoon niet belangrijk genoeg;
  • Er zijn geen directe consequenties;
  • De collega’s of manager zijn er ook niet mee bezig;
  • Het is al druk genoeg;
  • Het is niet duidelijk waarom het belangrijk is.

Minimaal leereffect

Veel managers denken dat leren puur om het opdoen van kennis gaat. Het gevolg is dat vele medewerkers verplicht saaie e-learnings doorklikken die hen van de kennis moet voorzien. Het leereffect hiervan is minimaal en het leidt zelfs tot frustratie.

Belang inzien

Maar hoe zorg je dat medewerkers leren? De oplossing is een combinatie van leren en psychologie. Het doel is om medewerkers te overtuigen dat leren leuk en belangrijk is. Het gaat dus niet om uitleggen wat het is, maar waarom het belangrijk is. En wat het voordeel is voor de medewerker zelf.

Verplaatsen in de doelgroep

Het is dus bij dit soort zaken ontzettend belangrijk om je te verplaatsen in het wereldbeeld van je doelgroep. Waarom staat iemand op in de ochtend? Wat drijft iemand om hard te werken? Waar wordt iemand echt gelukkig van? Elke regel zou uiteindelijk hieraan moeten bijdragen.

Eerst begrijpen, dan leren

Om overtuigd te zijn van het nut, moeten je begrijpen wat je leert. Anders kan je het nut ervan niet inschatten. Leerstof die aansluit bij je wereldbeeld kun je gebruiken als een bouwsteen van je kennis en inzicht. Daarbij heb je ook de juiste context nodig. Je wil namelijk graag relaties leggen met ervaringen en kennis die je al bezit.

Nieuwe wereld

Het allermooiste is nog om iets te leren wat niét aansluit bij je wereldbeeld. Iets waardoor je opnieuw gaat nadenken over hoe je naar dingen kijkt. Waardoor je uiteindelijk je eigen referentiekader verbreedt. Dat kost meer moeite dus is motivatie om te leren dan extra belangrijk!

Sparren over de motivatie om te leren?

Dat kan! Neem voor meer informatie contact met ons op.

Updates?

Blijf op de hoogte van onze ontwikkelingen.

Meer weten?
Afspraak maken?

Danaë B.V. Burgemeester Stramanweg 108K 1101 AA Amsterdam