November 10, 2016 in Doorontwikkelen

Wat? Wil niet iedereen zich blijven ontwikkelen?

Ik kreeg tijdens een kennismakingsspel de kwaliteit ’veelzijdig’ toebedeeld. Deze kaart heeft me aan het denken gezet over de vanzelfsprekendheid van ontwikkelen (of juist niet) en de kunst van niet weten waar je uitkomt…

Updates?

Blijf op de hoogte van onze ontwikkelingen.

De uitleg bij de kaart was: ‘je bent altijd met nieuwe dingen bezig’. “Ja, dat ben ik” en kon me er dus helemaal in vinden. In mij zit een diep verlangen om te duiken in de dingen waar ik nieuwsgierig naar en enthousiast over ben. Een diep verlangen om in een (nieuwe) wereld te stappen en te ontdekken wat het mij brengt. Het is alsof ik nieuwe deurtjes in mijzelf open, waarvan ik weet dat ik, wanneer ik door die deur heen gegaan ben, weer iets toegevoegd heb aan wie ik ben.

Mezelf op die manier blijven ontwikkelen staat voor mij gelijk aan mezelf leren kennen. Voor mij is dat een vanzelfsprekendheid. Concreet betekent dit dat ik trainingen en workshops volg. Of uren aan het internetten ben om mezelf iets nieuws aan te leren. Dat ik mensen opzoek die iets kunnen wat ik ook zou willen leren en met ze in gesprek ga. Niets leukers dan te leren, je te blijven ontwikkelen en jezelf steeds te (her)ontdekken! Toch? Of niet?

Ik ken iemand die daar helemaal niet enthousiast van wordt. Waar ik het ervaar als de tofste ontdekkingsreis die er is, werkt het bij hem juist verlammend en levert het stress op.

Ik besloot een keer door te vragen en wat naar voren kwam was angst voor de verandering die dit in hem teweeg zou kunnen brengen. Hij vertelde dat als hij de weg in sloeg van leren, blijven ontwikkelen en daarbij zou ontdekken: hier ligt mijn interesse, dit is waar ik blij van word, dat dat dan lastig te negeren zou zijn.‘Je moet er dan wat mee, maar hoe?!’

Het zit hem bij hem dus niet in niet willen leren en ontwikkelen, maar meer in het verhaal dat hij zichzelf erover vertelt.

Het is de mens eigen om wanneer iets ons raakt of belangrijk voor ons is, te denken: ik moet hier iets mee of kan ik hier iets mee? En dan wordt het voor sommigen moeilijk. Nee, ik heb een gezin te onderhouden. Ik heb geen tijd. Ik kan toch niet zomaar een carrièreswitch maken? Dit is niet voor mij weggelegd. Etc.. Dan is het veiliger voor ze om het maar niet te weten. Er is angst voor de spiegel die ze wordt voorgehouden, want wat zegt dat over het leven dat ze nu leiden?

Zo kijk ik er tegen aan:

  • Doe wat je leuk en interessant vindt, zonder verborgen agenda’s. Laat er geen beslissingen van afhangen en verbindt er (op voorhand) geen conclusies aan.
  • Geef jezelf dus ook toestemming om niet te weten waar iets toe leidt, zodat je er onbevangen in kunt staan (wanneer je daar gewend aan bent, zul je ervaren dat het een stuk meer ontspannen is). Op die manier sta je ook meer open voor onverwachte wendingen en kansen. Het niet weten is de nieuwe zekerheid!

Kneden

Dit blog is geschreven door Nancy Hart.

Meer weten?
Afspraak maken?

Danaë B.V. Burgemeester Stramanweg 108K 1101 AA Amsterdam