November 7, 2017 in Organisatieontwikkeling

Whitepaper – Reorganisaties kun je niet managen, wel faciliteren.

De “pijn” van reorganiseren

Updates?

Blijf op de hoogte van onze ontwikkelingen.

Veel gehoorde quotes tijdens een reorganisatie

“Laatst sprak ik een medewerker. Zij had al weken niet goed geslapen. Het bedrijf waar ze werkt is aan het reorganiseren en ze weet niet zeker of er straks nog plek voor haar is.”

“Laatst sprak ik een leidinggevende. Zij had al weken niet goed geslapen. Haar bedrijf is aan het reorganiseren en ze weet niet hoe om moet gaan met alle weerstand en tegelijkertijd voor iedereen een goede plek moet creëren.”

“Ik sprak laatst een bestuurder. Zij had al weken niet goed geslapen. Haar bedrijf is aan het reorganiseren en dat levert me toch een spanning op.”

Reorganisatie is complex

Helaas kosten reorganisaties en fusies vaak meer dan ze opleveren. Op papier heb je je resultaat bereikt, maar in de praktijk niet. Daarbij raken medewerkers geregeld beschadigd: zij ervaren een lange periode van onzekerheid, hebben geen of beperkte invloed op hun nieuwe werkplek en er is weinig aandacht voor hun weerstand. Daarom verbeteren resultaten beoogd met een reorganisatie vaak niet duurzaam. Dat is zonde omdat je juist in tijden van reorganiseren een stap kan zetten in worden wie je wil zijn.

Het is duidelijk, reorganiseren is een complex proces. Het gaat gepaard met zorgen, negatieve gevoelens, weerstand en onzekerheid in alle lagen van de organisatie. Het is belangrijk om deze verschillende perspectieven te begrijpen en om daar tijdens het proces van reorganiseren rekening mee te houden.

Reorganisatie en de bijkomende zorgen

Voor medewerkers spelen drie zorgen: onzekerheid, beperkte invloed en te weinig ruimte om afscheid te nemen van het oude. Voor leidinggevenden speelt onzekerheid over hun eigen positie en balans tussen leidinggeven in het nu en voor de toekomst. Voor bestuurders speelt een spanningsveld tussen ontwerp en implementatie. Maar natuurlijk ook het vraagstuk hoe onrust te voorkomen.

Wij helpen organisaties te worden wie ze willen zijn

Wij geloven dat een facilitatieplan kan helpen om deze verschillende perspectieven bij elkaar te brengen én de verschillende zorgen een plek te geven. Meer weten hoe wij dat doen? Download dan de whitepaper ” reorganiseren kun je niet managen, wel faciliteren”

Meer weten?
Afspraak maken?

Danaë B.V. Burgemeester Stramanweg 108K 1101 AA Amsterdam