Reorganisatie St. Antonius Ziekenhuis – Utrecht

Procesbegeleiding grote reorganisatie in de zorg

Vraag van de klant

Proces van reorganiseren 
Het St. Antonius Ziekenhuis te Utrecht is een groot STZ-ziekenhuis (Samenwerkende Topklinische Ziekenhuizen) met meer dan 5000 medewerkers. Dit ziekenhuis is juridisch gefuseerd met het Zuwe Hofpoort Ziekenhuis te Woerden. Zij stelden aan ons de vraag om het proces van reorganiseren te faciliteren.

Doel

Beweging creëren
Het St. Antonius Ziekenhuis wil ‘samen werken aan kwaliteit van leven’ op een doelmatige manier. De reorganisatie betekent voor veel medewerkers een nieuwe werkplek, nieuw team, nieuw specialisme of nieuwe leidinggevende. Hoe zet je niet alleen plannen op papier, maar hoe krijg je zo’n grote organisatie daadwerkelijk in beweging? Hoe balanceren we hierin de technische met de menselijke kant?

Proces

Reorganiseren gaat in fases
Een aantal zaken die we hebben opgezet:

  • Creëren overzicht van alle verschillende werkzaamheden en afhankelijkheden
  • Opzetten Project Management Organisatie
  • Faciliteren samenwerking tussen HR, financiën een communicatie
  • Opzetten veranderkundige communicatielijn met de medewerker als uitgangspunt
  • Organiseren workshops systemisch reorganiseren voor leidinggevenden

Resultaat

Deadlines gehaald
Op dit moment zijn alle reorganisatieplannen ingediend, de krappe tijdslijnen zijn gehaald! Leidinggevenden geven aan dat medewerkers goed zijn meegenomen in dit proces.

Onze visie op het traject

Reorganiseren vraagt aandacht
Wij geloven dat het in een traject als deze noodzakelijk is om vele ballen in de lucht te houden en gebruik te maken van ieders capaciteiten. Dit vergt overzicht van alles wat er moet gebeuren en inzicht wie welke rol kan spelen. Alleen door de juiste mensen bij elkaar te brengen op basis van een gedeelde visie, kan je een reorganisatie echt voor elkaar krijgen. Een reorganisatie is een complex proces van afscheid nemen en je opnieuw verbinden, het vergt aandacht voor onbewuste processen om dit voor elkaar te krijgen.

Meer weten?
Afspraak maken?

Danaë B.V. Burgemeester Stramanweg 108K 1101 AA Amsterdam