October 9, 2016 in Leren

Paperprototyping voor creativiteit, motivatie en een gelukkige klant

Of het nou gaat om een stofzuiger, een drone of een online leertraject, alles dat ontworpen wordt, heeft een prototype. Een prototype hoort bij elk ontwerpproces. Ook bij onze leeroplossingen maken we gebruik van de prototypefase.

Updates?

Blijf op de hoogte van onze ontwikkelingen.

Omdat onze leerproducten (voor nu nog) 2D zijn, zijn onze prototypes dat ook. Wij gebruiken de methode van paperprototyping. Paperprototyping is het op papier scherm voor scherm uittekenen van het uiteindelijke product.

Wat ouderwets!

Tekenen lijkt ouderwets, daarom de terechte vraag: Werkt het wel? Paperprototyping is voor ons de manier om ons concept uit te werken tot een storyboard. Het helpt ons te creëren en zichtbaar te maken wat de cursist beleeft (user interface en user experience). Het helpt volgorde van onderdelen op gebied van techniek en ervaring te testen.

Een voorbeeld

Zo maakten wij een module over autismespectrumstoornis. Het concept was ‘ het bouwen van bruggen in een eilandenlandschap om mensen met elkaar te verbinden’. Voor het bouwen van bruggen moet de cursist opdrachten maken. Op papier tekenden we het landschap en verbonden hieraan de opdrachten. Wat doe je tussen het startscherm en de opdracht in? Hoe introduceren we de opdracht? Wat gebeurt er als je klaar bent met de opdracht? We schetsten alle stappen in schermen en noteerden hoe deze zich tot elkaar verhouden. Op papier kon je in schetsvorm het eindresultaat zien en de werking aflezen.

Waarom al die schetsen?

Paperprototyping helpt bij het creëren en bij de gebruiksvriendelijkheid. Maar dat is niet alles. Alle voordelen op een rij:

Voor de klant:

  • Het vormt in een vroeg stadium een moment voor feedback. Na het verwerken van de feedback kan dit moment als een nieuw startmoment functioneren. Je hebt samen een kern om op terug te vallen.
  • Niet elke klant is bekend met online learning. Daarom kan het ontwikkelen daarvan gepaard gaan met onzekerheidsgevoelens. Wat ben ik aan het maken? Maken we echt wat ik wil bereiken? Een paperprototype kan deze onzekerheidsgevoelens weghalen.
  • Het zichtbaar maken van het proces/product motiveert de klant samen met je te werken naar het eindproduct.

Voor het ontwikkelteam:

  • Het bevordert creativiteit.
  • Het bewaakt de rode draad door de grove uitwerking.
  • Het visualiseert ideeën, waardoor de designers, developers en schrijvers dezelfde taal spreken.
  • Het heeft een fun-gehalte en geeft daarmee energie in het team.

Er is ook een risico.

Niet iedereen kan even goed overweg met schetsen. Het kan zijn dat de klant niet goed door de schetsen kan kijken en denkt dat hij het eindproduct ziet. De oplossing ligt in verwachtingsmanagement. Vertel wat de klant kan verwachten en laat van andere producten de schetsen en bijbehorend eindresultaat zien.

Succesvol

Paperprototyping is een methode die succesvol is in de ontwerpfase. Na het vaststellen van het concept en voor het maken van definitieve vormgeving, teksten en het technisch uitvoeren. Het bevordert niet alleen het product, maar helpt ook het proces intern en het brengt ons en de klant op dezelfde lijn. We begrijpen elkaar, zijn samen gemotiveerd en kunnen aan de slag.

Tip: Online vind je veel gratis templates voor paperprototyping, met name voor het maken van een app of website.

Dit blog is geschreven door Suzanne Broekman.

Meer weten?
Afspraak maken?

Danaë B.V. Burgemeester Stramanweg 108K 1101 AA Amsterdam