Marc de Haas van Dorsser

Adviseur

Wat doe jij bij Danaë?

Ik houd me bezig met organisatieverandering door professionals te begeleiden bij leren en ontwikkelen. Dit doe ik onder andere in de rol van teamcoach en begeleider van leertrajecten rondom thema’s als persoonlijk leiderschap, (multidisciplinair)samenwerken en communicatie.

Wat doe jij als ik jouw klant bent?

Ik stel veel vragen om je ontwikkelwens te doorgronden en je te leren kennen. Dit doe ik door je te bevragen op wie je bent in je werk, maar ook wie je bent als mens. Ik vraag door tot we de kern te pakken hebben van deze wens. Vanuit hier kom ik snel met ideeën en beelden over hoe je de gewenste ontwikkeling kan inzetten. Dit doe ik vanuit het vertrekpunt van jou en je collega’s, samen bouwen we aan een aanpak die van jullie is en blijft. Ik blijf ook scherp als ik zie dat jouw of jullie gedrag niet congruent is met wat jullie zeggen te wensen. Een deelnemer van een leiderschapsprogramma zei ooit na afloop tegen me: “je bent scherp op een zachte en vriendelijke manier, daardoor voel ik me veilig en uitgenodigd om mijn kwetsbare kant te laten zien. En dat zorgt dat ik snel leer”. Ik vond dat een groot compliment omdat ik denk dat scherpte èn zachtheid nodig zijn om te veranderen en te leren. En naast deze serieuze kant zul je ook mijn vrolijke, lichte kant ervaren, met regelmatige goede maar ook veel slechte grappen!

Jij zorgt ervoor dat anderen zich kunnen ontwikkelen. Hoe ontwikkel jij jezelf?

Op verschillende manieren. In mijn werk bouw ik voortdurend reflectiemomenten in, groot en klein. Ik bespreek met collega’s en klanten wat ik ervaar, wat ik lastig vind en wat ik wil ontwikkelen. Soms door intervisie te doen, meestal binnen het dagelijks werk in opdrachten of gesprekken. Daarnaast lees ik graag vakliteratuur. Vaak vanuit (neuro)psychologie of (systemische)teamcoaching. Ook privé ontwikkel ik me door te zoeken naar een goede balans tussen werk en privé, tussen ‘aan staan’ en ‘uit staan’ en keuzes maken versus niks willen missen (klinkt als een echte millennial!).

Waar wil je op terugkijken als je 80 bent?

Op een leven waarin ik verder ben gekomen dan hoe ik hier kwam. Waarin ik mijn angsten en onzekerheden in de ogen heb gekeken en ben aangegaan door kwetsbaar te durven zijn. Ik vind het belangrijk om niet te berusten in ‘het lot’ maar zelf te creëeren wat ik nodig had om een goed en gelukkig leven te leiden. Ik hoop dat als ik terugkijk ik kan zeggen dat ik goed voor mijn dierbaren en wildvreemden was. Dat ik me in hen heb geïnteresseerd en zoveel mogelijke perspectieven en invalshoeken heb kunnen zien. En door mijn eigen angsten niet te verpakken in een vluchtig oordeel of op anderen te projecten (oh wat vind ik dat soms toch moeilijk!).

 

Lees de verhalen van mijn collega's

Meer weten?
Afspraak maken?

Danaë B.V. Burgemeester Stramanweg 108K 1101 AA Amsterdam