Organisatieopstelling

Een organisatieopstelling is een specifieke vorm van systemisch werken. Dit is een methode die vraagstukken bij organisaties letterlijk zichtbaar maakt in de ruimte met behulp van mensen of middelen.

 

 

Wat?

De systemische laag van intelligentie

Bij organisaties sluipen patronen er snel in. Patronen veroorzaakt door gebeurtenissen uit het verleden, verschillen tussen mensen of gebrek aan duidelijkheid hebben invloed op ons dagelijks functioneren en teamontwikkeling. Heb je rationele oplossingen geprobeerd zonder dat ze werken? Dan is het misschien tijd om tot een andere ‘laag van intelligentie’ te komen, namelijk de systemische laag van intelligentie. Zaken die we onbewust doen als mens.

Herkenbaar?

Veel voorkomende
Vraagstukken
bij organisaties
 • Als MT lukt het ons maar niet
  om besluitvaardig te zijn.
 • We lopen telkens tegen
  dezelfde vraagstukken aan.
 • Het lukt ons niet de
  doelgroep centraal te stellen.
 • De nieuwe samenstelling
  van ons team werkt niet.
 • Hoe verander ik de richting
  van mijn bedrijf?
 • Gebrek aan verantwoordelijk
  -heid of saamhorigheid
 • Wij gaan reorganiseren en
  willen zorgen dat mede-
  werkers goed afscheid
  kunnen nemen.

HEB JIJ OOK ZO'N VRAAGSTUK? WIL JE BEWEGING IN JOUW TEAM/ ORGANISATIE?

Onze hand-out helpt je onderzoeken hoe je dat voor elkaar krijgt.
Vul je emailadres in en je ontvangt het meteen in je mail.

Hoe?

Fysiek zichtbaar maken van onbewuste patronen

Een organisatieopstelling maakt een vraagstuk letterlijk fysiek zichtbaar. Het maakt de relaties tussen mens, team en vraagstuk inzichtelijk. Door representanten fysiek in de ruimte te zetten en te bevragen over hun plek en de relatie met de andere representanten in de ruimte, krijg je informatie over het vraagstuk. Dit zijn patronen waar mensen zich nog niet bewust van zijn maar die ervoor zorgen dat een situatie in stand blijft. Dat kun je niet onderzoeken met een enquête.

Fysiek zichtbaar
maken van onbewuste
patronen

Werkwijze

1

Vraagstuk inbrengen

De organisatieopstelling wordt geleid door een opsteller. Iemand brengt een vraagstuk in.

2

Maak een opstelling

De opsteller achterhaalt wat de bepalende elementen in het vraagstuk zijn. Met behulp van individuen of voorwerpen zetten we deze representanten in de ruimte. Daarmee zie je als organisatie of team dus een ‘opstelling’ van je vraagstuk.

3

Waardoor ontstaat er
beweging?

Door te onderzoeken wat de relatie is tussen de verschillende representanten en te bekijken waar in het systeem druk is, gaan we op zoek of en op welke wijze er beweging kan ontstaan.

Resultaat

Uitwerking van
een opstelling

Wat ik vaak zie als opsteller, is dat de natuurlijk beweging van het systeem belemmerd wordt. Dat uit zich goed in een opstelling. Wanneer een leider bijvoorbeeld zijn positie niet inneemt, kan dit leiden tot veel negatieve symptomen. Wanneer de leider de juiste positie weer inneemt, zie je letterlijk veranderingen ontstaan.

Maak de weerstand in het team inzichtelijk. Door deze vervolgens op te stellen in een situatie, merk je dat een probleem vaak ergens anders ligt dan gedacht. Door onverwerkte zaken uit het verleden of een verschil in prioriteiten. De problemen mogen er zijn en worden inzichtelijk.

Problemen
mogen er zijn

Controle

"Incubatietijd"

Een organisatieopstelling kan intensief zijn. Ik raad mensen daarom ook altijd aan om het een paar weken te laten bezinken en daarna pas te reflecteren en er met elkaar over te praten. Zijn er al veranderingen opgetreden? Welke veranderingen kunnen jullie samen nog bewust maken? Met name leidinggevenden hebben veel invloed om veranderingen teweeg te brengen.
 • Tip 1:Het anders benaderen van problemen.
 • Tip 2:Het erkennen van de zorgen van werknemers.
 • Tip 3:Waarde toedichten aan de mensen die vaak hun kont in de kribbe gooiden.
 • Tip 4:Kijken naar de kwaliteiten van de werknemers en ze beter uit de verf laten komen.

Ervaring

Zweverig? Nee hoor

Wanneer je een opstelling hebt ervaren, is het lastig om deze weer naast je neer te leggen. Het is een heel nuchter instrument dat heel veel mensen kan helpen. Een boek dat inzicht geeft, leg je daarna naast je neer. Een organisatieopstelling blijft bij je terugkomen wanneer een soortgelijke ervaring zich weer voordoet.

Investering voor elke dag

Referenties

Wat vinden anderen van onze organisatieopstelling?

Meer weten?
Afspraak maken?

Danaë B.V. Burgemeester Stramanweg 108K 1101 AA Amsterdam