May 30, 2017 in Leren Organisatieontwikkeling

Organisatieopstelling: doel of middel?

Organisatieopstelling middel of doel

Ik wandelde laatst met een collega een rondje rond ons kantoorgebouw. We hadden het over organisatieopstellingen. Ik kreeg de vraag ‘Waarvoor is dit eigenlijk een effectief middel?”

In eerste instantie ging ik op zoek naar het inhoudelijke antwoord op deze vraag. Eerder schreef ik al over de werkwijze van een organisatieopstelling. Ik merk dat mensen geïnteresseerd zijn in systemisch werken, maar niet zo goed weten welke vraagstukken zich daar goed voor lenen. Een goede aanleiding om dit eens scherp te krijgen.

Een opstelling is een middel om inzicht te krijgen in:

  • vraagstukken die je al op meerdere manieren hebt proberen op te lossen, maar wat steeds niet lukt;
  • wat je te doen staat om medewerkers mee te nemen in het proces en resultaten te bereiken in tijden van reorganisatie en fusie;
  • dynamieken in jouw MT, waar je steeds tegenaan loopt;
  • het gevoel dat je op deze specifieke plek steeds maar niet effectief kan worden;
  • onbewuste patronen in jouw organisatie. Patronen die tot problemen leiden, of groei vertragen.

Een opstelling is geen wondermiddel

In bovenstaande gevallen kan training inzicht geven en de mogelijkheid tot beweging stimuleren. En daarmee is dit ook deels een antwoord op de vraag ‘Je kan toch niet ieder probleem oplossen met een opstelling?!‘ Want inderdaad… een opstelling is geen wondermiddel én voor een groot aantal vraagstukken helpt juist een logistieke, organisatiekundige of psychologische benadering.

Achteraf weten of het werkt

Toch bleef de vraag over effectiviteit mij bezig houden. Want je ziet het pas als je het door hebt… dus je kan systemisch werk pas doelgericht als middel inzetten als je het kent, de waarde hebt ervaren en kan inschatten of dit een mogelijke beweging in jouw vraagstuk kan brengen.

Precies dát is nou zo ingewikkeld! Want veel mensen kennen de organisatieopstelling nog niet of vinden het lastig om in hun organisatie bijbehorend perspectief een goede plek te geven zodat het een bijdrage kan leveren aan vraagstukken. In deze situaties lukt het niet om de vruchten van systemisch werk te plukken.

Als doel inzetten om te leren kennen

Dus om systemisch werken echt effectief als middel in te zetten, presenteer ik het nu soms als doel op zich. Zodat zij gezien en gekend wordt en mensen haar in overweging kunnen nemen. Zodat systemisch werk in ons organisatieleven een plek krijgt.

Wil jij een organisatieopstelling ervaren?

Neem dan contact met ons op! Dit kan via e-mail of 020 770 4043.

Updates?

Blijf op de hoogte van onze ontwikkelingen.

Meer weten?
Afspraak maken?

Danaë B.V. Burgemeester Stramanweg 108K 1101 AA Amsterdam