December 4, 2016 in Doorontwikkelen Leren

Onze inspiratiebron: Northpoint

Updates?

Blijf op de hoogte van onze ontwikkelingen.

Danaë gelooft in tijd- en plaats onafhankelijk leren en werken. Onze digitale nomaden Evi en Bram reizen de wereld over in hun Volkswagen busje. Onderweg ontmoeten ze veel bijzondere mensen die iets doen met leren. De meest bijzondere voorbeelden deelt Danaë graag. Wij krijgen hier inspiratie uit en hopen dat u dat ook krijgt. In Prescot (Arizona) USA ontmoeten ze de gepensioneerde Geneva Saint-Amour. Geneva heeft de Northpoint expeditionary learning academy opricht. Evi en Bram interviewden haar.

Kan je ons iets meer vertellen over Northpoint expeditionary learning adacemy?

Northpoint is een middelbare school voor kinderen tussen de 14 en 18 jaar. De school focust zich op het aanleren van kennis en vaardigheden die kinderen nodig hebben in hun toekomst. Binnen Northpoint werken we met thema’s die leerlingen een bepaalde tijd uitdiepen. Bijvoorbeeld het thema ‘vluchtelingen’. Tijdens dat thema staat de geschiedenisles, de wiskundeles en de aardrijkskundeles in het teken van vluchtelingen. Daarnaast kijken we ook vaak buiten de deur. Zo gaan we bijvoorbeeld naar een grensstation of een asielzoekerscentrum. In alles wat we doen proberen we de nieuwsgierigheid van de studenten te prikkelen. We willen dat ze bij alles vragen “Why?”. Wij geloven erin dat deze gezonde nieuwsgierigheid ze voorbereidt op de toekomst.

Kan je omschrijven hoe je op het idee bent gekomen?

In de regio van Prescot was er geld beschikbaar van Bill Gates foundation voor het verbeteren van onderwijs. De regio had het geld toegewezen gekregen, maar eigenlijk was er nog geen concreet plan over hoe dit geld besteed zou moeten worden. In het verleden heb ik over de hele wereld gereisd en lesgegeven en dit was dé plek om al deze kennis samen te brengen en over te dragen. Het onderwijs moest radicaal anders. Ik wilde dan ook de focus verleggen en me niet laten leiden door toetsscores.

Wat was het grootste obstakel in het opzetten en onderhouden van de school?

De eerste vier jaar viel de school onder een andere traditionele school. Op directie- en bestuursniveau kregen we al snel interne weerstand. Men begon te zien dat Northpoint daadwerkelijk innovatief was. Na vier jaar hebben we besloten dat het beter was dat Northpoint zelfstandig verder ging. De les die ik eruit heb geleerd is dat als je innovatie echt mogelijk wilt maken je dit los van de bestaande organisaties en processen moet doen. Je moet echt letterlijk bij nul beginnen en bereid zijn het oude los te laten.

Waar ben je het meeste trots op?

Studenten die terugkomen en vertellen wat ze hebben geleerd en waarom ze dit hebben geleerd, maar bovenal wat de meerwaarde van het leren was in hun verdere leven. Zo is er een oudstudent van ons die op jonge leeftijd moeder is geworden. Ze heeft geen baan, geen verdere opleiding en het financieel moeilijk. In alle opzichten zou je kunnen zeggen dat het geen succesverhaal is. Toch zie ik dat ze op 22-jarige leeftijd brieven instuurt aan de krant en aanwezig is bij inspraakavonden van de gemeente om mee te denken hoe we onze gemeenschap beter kunnen maken. Ik zie hierin nog steeds eigenwaarde en gevoel van vrijheid die we al onze studenten hebben proberen mee te geven. Op dat soort momenten ben ik echt trots op wat we hebben bereikt.

Wat is je grootste droom voor Northpoint?

Mijn grootste droom is dat in de toekomst alle docenten van Northpoint ooit zelf les hebben gehad op Northpoint. Zij weten als geen ander hoe het is om op de school te leren. Zij zijn de ervaringsdeskundigen die het concept het beste kunnen bewaken en verbeteren. Het gebeurt nu al regelmatig dat een student na Northpoint naar een universiteit gaat en vervolgens bij ons weer terugkeert als een leraar. Dit soort successen maken me trots en ik hoop op een dag dat de gehele school gerund wordt door oud-studenten. Nu ik met pensioen ben kijk ik met trots naar de school. Het is nu aan anderen om het werk voort te zetten.

Dit blog is geschreven door Evi van Tiel en Bram van Leeuwen

Meer weten?
Afspraak maken?

Danaë B.V. Burgemeester Stramanweg 108K 1101 AA Amsterdam