January 30, 2017 in Leren

Blijven leren: assimileren of accommoderen?

Leren is iets wat we continu doen. Thuis, op het werk, op straat, onderweg. We leren hoe de wereld om ons heen werkt door te kijken. We proberen te verwerken wat we zien. We passen het in ons referentiekader en hopen daarmee een stukje slimmer ingespeeld te zijn op de toekomst. We willen blijven leren. Een slim iemand heeft toch immers meer mogelijkheden en ook meestal een fijner leven, toch?

Maar wat is leren nou eigenlijk? Wanneer heb je echt iets geleerd? Heb je ook iets geleerd als het niet blijkt te kloppen? Heb je geleerd als je vervolgens ook echt iets kan met wat je hebt geleerd?

Overload

We leren elke dag. Steeds komen er nieuwe ervaringen, nieuwe kennis, nieuwe vaardigheden en nieuwe mogelijkheden bij. En dat is ook meteen het probleem. Het is eigenlijk al heel snel te veel. Dus je gaat kaderen. Je gaat kiezen. Dat moet wel, want anders loop je over.

Assimileren = opnemen van informatie in bestaand kader

Het is makkelijker om dingen te leren die passen in je wereldbeeld. Je hebt al een referentiekader opgebouwd en de nieuwe kennis die daar in past is eenvoudiger te assimileren. Het is niet slecht, maar het betekent wel dat je ervoor kiest om niet te leren. Helaas maak je daarbij niet altijd de juiste keuzes.

Accommoderen = aanpassen van kader om informatie op te nemen

Nieuwe kennis die niet in jouw referentiekader past, is daarom ook lastiger toe te voegen. Het kan zijn dat je je referentiekader moet gaan aanpassen en dat kost veel meer moeite. Je moet gaan accommoderen zodat de nieuwe kennis wel past.

Leren bestaat volgens Jean Piaget (1886-1980) uit een balans tussen assimileren en accomoderen.

Als je iemand iets wilt leren dan is het dus erg belangrijk om je af te vragen of deze persoon de nieuwe kennis kan assimileren. Je moet dus weten wat zijn of haar referentiekader is. Als deze persoon moet gaan accommoderen om iets van jou te leren, dan kost dat meer moeite. De vraag is of iemand daarvoor zal kiezen. Je zult dus overtuigend moeten zijn.

Meer leren over leren?

Het kost nou eenmaal moeite om iets nieuws te leren. Assimileren kost daarbij minder moeite dan accomoderen. Toch willen we dat wij, jij en ‘zij’ zich blijven ontwikkelen.
Wij leren het je graag!

Wil je meer informatie? Neem gewoon even contact met ons op, we love it!

Updates?

Blijf op de hoogte van onze ontwikkelingen.

Meer weten?
Afspraak maken?

Danaë B.V. Burgemeester Stramanweg 108K 1101 AA Amsterdam